Wednesday, 30 September 2020

15 år efter JP's Muhammedtegninger: Muslimerne har vundet, og de bestemmer nu de facto grænserne for satire i dansk presse

 

Det er i dag 15 år siden, at Jyllands-Posten bragte 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed. Jyllands-Posten var ude i det agtværdige ærinde at illustrere, at ytringsfriheden også gælder, når emnet er islam. Som alle ved, gik det anderledes.

Jyllands-Posten måtte undskylde (ikke for tegningerne, men for muslimers sårede følelser (SUK)), og da der for alvor blev lagt tryk på avisen og Danmark efter danske imamers rundrejse i Mellemøsten (hvorfor blev de pågældende imamer ikke interneret ved hjemkomsten og siden udvist til deres hjemlande?), vaklede også daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og måtte forklare sig i et tv-interview, hvor han kom med den tåkrummende bemærkning (citeret efter hukommelsen): Vi har ytringsfrihed i Danmark, men jeg ville ikke selv tegne den slags tegninger.

Muhammedanernes billedforbud blev hurtigt ophøjet til gældende praksis i den danske medieverden, og danske medier viser (stort set) ikke længere tegninger af Muhammed. Det skyldes ikke, at muslimer er en svag minoritet. Medierne frygter derimod - og desværre med rette - tilvandrede muslimers voldsparathed.

Det her kan ikke siges pænt: Muslimerne har vundet, og de bestemmer nu de facto grænserne for satire i dansk presse.

Både et tillykke og et allahu akbar trængende sig på.


Se også
La Mort de Tintin (Tintins død - Maalbeek metro station in memoriam)

No comments:

Post a Comment