Monday, 20 January 2020

Der er interessante koblinger mellem Baader-Meinhof-banden og situationismeDen svenske kunstner og Muhammedtegner Lars Vilks skriver om kunst og terror-konferencen på Christiansborg på sin blog:

"Lördagen den 25 januari blir det en konferens om konst och terror på Christiansborg i Köpenhamn.

Facebook

H M Brix (Helle Merete Brix, red.)

I februari kommer det också att utges en bok (Når kunsten terroriseres, red.) i ämnet med bidrag från deltagare i konferensen.

Min del i detta projekt har varit att skriva om bildkonsten. Det var ett större arbete än jag först hade tänkt mig och många intressanta exempel har jag letat fram. Det som har dragit till sig mest konstaktivitet är Baader-Meinhof ligan och 9/11. I båda dessa fall har det diskuterats om terroristverksamheten i sig kan betraktas som konstverk. Det finns intressanta kopplingar mellan Baader-Meinhof och Situationismen. 9/11 kan ses (om man frångår den etiska aspekten) som ett sublimt modernistiskt verk, men självfallet omedvetet från upphovsmännens sida. En stor del av de verk som producerats ägnar sig åt mediering och visuellt språk. Jag har också tagit mig an musiken. Även här finns det en hel del intressanta inslag både inom den populära och den ”seriösa* genren."

Se også
Konference stiller spørgsmål om kunst og terror: Hvordan skildrer kunsten terror? Og hvad har vi lært af de fem år, der er gået siden angrebene i Paris og København?

No comments:

Post a Comment