Monday, 26 March 2018

Færøernes svar på Den lille Havfrue iklædt burka


Kopakonan iklædt burka. (Foto: Nordlysid)


Indbyggerne i den færøske landsby Mikladalur på Kalsoy vågnede i morges op til et mærkværdigt syn. Byens populære turistattraktion - skulpturen Kópakonan (Sælkvinden) - var nemlig iklædt en islamisk burka. Det skriver det færøske nyhedssite nordlysid.fo .

Hvem, der har iklædt skulpturen burka, er uvist. Kópakonan har nogenlunde samme status på Færøerne, som Den lille Havfrue har i Danmark. Også Den lille Havfrue er ved flere lejligheder blevet iklædt burka. Havfruen har både været iklædt burka som en protest mod islam og som en sympatitilkendegivelse i forhold til den islamiske klædedragt.

Skulpturen er skabt af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen og blev installeret i Mikladalur Havn på Kalsoy 1. august 2014. Skulpturen er 2,6 meter høj og har en vægt på 450 kilo. Den er lavet af bronze og rustfrit stål. Inspirationen til skulpturen er et færøsk sagn:


"Sagnet om Kópakonan, Sælkvinden, udspiller sig ved Mikladalur.

Man siger, at sæler er mennesker, der har taget deres eget liv i havet. Man siger også, at disse mennesker én gang om året kommer op af vandet, smider sælhuden og fester som mennesker på stranden. Dette sker, når solen går ned på helligtrekonger (6. januar).

En dreng fra Mikladalur lagde sig sådan en aften på lur ved en hule nede ved vandet, hvor man sagde, at sælerne kom op. Da solen gik ned, kom der rigtigt nok masser af sæler op af vandet. De smed deres huder og blev til mennesker. Iblandt dem var der en pige så smuk, at drengen fra Mikladalur besluttede at hende måtte han have.

Han sneg sig over til huderne, mens sælmenneskene festede og dansede, og tog den med til sit skjulested.

Før solen stod op igen, iførte sælmenneskene sig deres huder og sprang tilbage i havet. Den smukke pige kunne ikke finde sin hud og ledte fortvivlet efter den. Drengen kom frem fra sit skjul, og selvom pigen tryglede om at få sin hud, nægtede han, og hun måtte følge ham til hans hus. Her boede de så som mand og kone og fik også børn. En gang, hvor manden tog ud på havet for at fiske, glemte han at låse sælhuden nede i en kiste. Da forsvandt sælkvinden i havet med sin hud.

Sagnet ender med, at Sælkvinden kommer tilbage som en rasende trold, fordi mænd fra Mikladalur, under en sæljagt, har dræbt hendes sælmand og -børn. Hun lægger da en forbandelse over dem, der gør, at mænd fra Mikladalur skal forlise på havet og falde ned fra bjergene, indtil så mange er døde, at de, hvis de tog hinanden i hånden, ville kunne danne en kæde rundt om Kalsoy."


(Kilde: Nordlysid)
Se også
Facebook: Hitler under lokumsbrættet er okay; Muhammed er ikke

No comments:

Post a Comment